Aanbod slechte houtpellets neemt toe. Let op kwaliteit!

17 oktober 2022

In elke markt waarbij het gaat om ‘vraag’ en ‘aanbod’, stijgen de prijzen als de vraag toeneemt. Een logisch gevolg, volgens de economische wetmatigheden. Echter, er gebeurt nog iets meer. Want bij toenemende vraag en afnemend aanbod, door schaarste, is de kans groot dat de kwaliteit van geleverde producten daalt.

Op dit moment komen tal van aanbieders van houtpellets in beeld die met ‘prijsstunterige’ aanbiedingen aandacht vragen van consumenten die op zoek zijn naar de laagste prijs. Met houtpellets die niet voldoen aan de kwaliteitseisen. Een reden om alarm te slaan.

De effecten van slechte kwaliteit houtpellets zijn schadelijker dan vaak gedacht. Een slechtere verbranding – bijvoorbeeld door een te hoog vochtgehalte – zorgt voor een lager verwarmingsrendement. Bovendien zorgt een slechtere verbranding voor meer as- en roetvorming waardoor de kachel sneller onderhoud nodig heeft, of zelfs blijvend rendementsschade oplevert. De ‘rekening’ daarvan, is uiteindelijk vele malen hoger dan de zogenaamde besparing op de korte termijn.

De slechtere kwaliteit houtpellets zijn vaak afkomstig van aanbieders en producenten uit het oostelijk deel van Europa. Producenten proberen een extra graantje mee te pikken. Echter, de productiekwaliteit is vaak niet van een niveau zoals wij in Nederland en België gewend zijn. Het advies is dan ook om altijd goed te kijken naar de herkomst van de houtpellets, de kwaliteitskeurmerken en de aangegeven kwaliteitsspecificaties.